Αναζήτηση στο site

Επαφή

dialogos2014@gmail.com
Διεύθυνση, όπου μπορείτε να στέλνετε αρχεία με απαντήσεις στις δραστηριότητες του σεναρίου

Τεχνικές οδηγίες για τον τρόπο απάντησης

Αν απαντάτε στο ψηφιακό περιβάλλον της ιστοσελίδας, γράψτε στο πλαίσιο που υπάρχει από κάτω. Μπορείτε επίσης να σχολιάσετε συγκεκριμένη απάντηση με την επιλογή που δίνεται κάτω δεξιά στο πλαίσιό της. Ακόμη, υπάρχει και σχετικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα να σχολιάσετε χρησιμοποιώντας λογαριασμό στο κοινωνικό δίκτυο facebook.

Αν απαντήσετε στα αρχεία word (που μπορειτε να βρείτε σε κάθε φύλλο εργασίας), στείλτε τα αρχεία με τις απαντήσεις σας στο dialogos2014@gmail.com με όποιον τρόπο θέλετε (ηλεκτρονικό μήνυμα, υπερσύνδεσμο σε αποθηκευτικού νέφος, κλπ).

φύλλο 4 (ομάδα 4)

το φύλλο εργασίας σε μορφή word

Δραστηριότητα 1 (τα επιχειρήματα)

Η πίστη (απόδειξη) είναι το κυριότερο μέρος ενός ρητορικού λόγου εφόσον εκεί ο ρήτορας επιχειρηματολογεί για να ισχυροποιήσει τη θέση του και να πείσει τους ακροατές του.

α. Ποια είναι τα επιχειρήματα του Δημοσθένη στις παραγράφους 17 και 18; Χαρακτηρίστε τα (λογικά, ηθικά, ψυχολογικά, υπερβολικά κ.τ.λ.) και αξιολογήστε τα συμπληρώνοντας τον πίνακα.

(Μπορείτε να συμβουλευτείτε τη θεωρία του επιχειρήματος και της αξιολόγησής του από το βιβλίο της Έκθεσης γ΄ λυκείου:

Επιχείρημα

Χαρακτηρισμός και Αξιολόγηση

 

 

   

β. Σκεφτείτε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και συζητήστε μεταξύ σας αν τελικά ο ρήτορας πετυχαίνει το σκοπό του, δηλαδή να πείσει το ακροατήριό του για την αναγκαιότητα της αθηναϊκής επέμβασης. Καταθέστε την τελική εκτίμησή σας.

γ. Οι σχολιαστές του Δημοσθένη, όπως γίνεται εμφανές στα ερμηνευτικά σχόλια του ψηφιακού σας βιβλίου θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες παράγραφοι χαρακτηρίζονται από υπερβολή και κινδυνολογία. Σύμφωνα με τον Δημοσθένη, η φιλία και η συμμαχία μεταξύ δημοκρατικών και ολιγαρχικών καθεστώτων είναι επισφαλής.

* Εσείς πιστεύετε ότι ο Δημοσθένης είναι υπερβολικός σε αυτό το σημείο; Απαντήστε γράφοντας παράγραφο 80-100 λέξεις.

 

Δραστηριότητα 2 (στην σύγχρονη ιστορία)

Αναζητήστε στο Ίντερνετ στοιχεία για τις σχέσεις της χιτλερικής Γερμανίας άλλα ευρωπαϊκά κράτη (Βρετανία, Γαλλία, Σοβιετική Ένωση). Μπορείτε να επισκεφτείτε και τις παρακάτω σελίδες των σχολικών βιβλίων για τα γεγονότα πριν το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου: την επεκτατική διάθεση της Γερμανίας και τη συμμαχία με τη Σοβιετική Ένωση και τα αίτια του πολέμου.

Επίσης, αναζητήστε στο Ίντερνετ χάρτες που απεικονίζουν τις συνοριακές μεταβολές στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο 1935 έως Σεπτέμβριο 1939. (Αν είναι εγκατεστημένο, μπορείτε να αξιοποιήσετε το λογισμικό ιστορικών χαρτών centennia).

* Τώρα μπορείτε να ασχοληθείτε με το κατά πόσο υπάρχει ιστορικό προηγούμενο επισφαλούς φιλίας των διαφορετικών καθεστώτων στην Ευρώπη του 20ου αιώνα.

Θα πρέπει να ετοιμάσετε παρουσίαση PowerPoint (ή παρόμοιο λογισμικό), που θα έχει:

τις απαραίτητες πληροφορίες με μορφή κειμένου κατάλληλου για παρουσίαση,

σχετικούς χάρτες

σχετικές φωτογραφίες

πιθανές γραπτές πηγές

απαντήσεις: φύλλο 4 (ομάδα 4)

Ημερομηνία: 2014-12-09

Από: Καμπάνταης Άγγελος

Θέμα: απαντήσεις: φύλλο 4 (ομάδα 4)

Τα επειχηρήματα του Δημοσθένη έιναι λογικά, Γιατί μας λεέι ο΄τι γι' αυτό και δε θα δίσταζα να πω ότι πρέπει να θεωρείτε πως πιο πολύ σας συμφέρει να είναι όλοι οι Έλληνες εχθροί σας και να έχουν δημοκρατικό πολίτευμα.